СЕЛЕКТИВНА ПІДБІРКА ФАКТІВ

2016-08-10 19:47

      polska wersja językowa:

 

        

 

 

Зацікавленим історією польсько-українського конфлікту під час ІІ світової війни, напевно досить добре відома постать Тараса Бульби-Боровця.


 

У Польщі навіть частина кресових середовищ вважає його поміркованим українським націоналістом, який жорстко засуджував ОУН-Б, та описується помірковано позитивно - навіть на порталі kresy.ru, що можна перевірити за цим посиланням:

https://www.kresy.pl/kresopedia,historia,ii-wojna-swiatowa…

 

Таке представлення постаті Боровця є зрозумілим ще тому, що його "Відкритий лист до членів Проводу Організації Українських Націоналістів Степана Бандери" мав би бути одним з доказів злочинної діяльності ОУН-Б та УПА. Ми не хочемо займатись постаттю Тараса Бульби-Боровця, не будемо оцінювати наскільки його критика ОУН-Б обгрунтована, а наскільки це політика, хочемо звернути увагу на інші питання.

 

Спостереження перше:
В листі, написаному Тарасом Боровцем, який повсністю і фрагментами з'являється в польських джерелах, крім звинувачень ОУН-Б у масових вбивствах поляків, Боровець також згадує про Степана Бандеру.
Цитуємо фрагмент:

"І тому ми дуже тішися б, коли б сьогодні наш товариш по революційній боротьбі Степан Бандера був на волі і мав вплив на роботу Вашої організації. Ми глибоко переконані, що цей революціонер після гіркого досвіду з "тотальною диктатурою" 1941 року, що позначилася сиертю таких людей, як полковник М.Сціборський, сьогодні поставив би роботу Вашої організації на правдивий шлях, на шлях всенародної консолідації і будову муру єдиного революційного фронту. Але, на жаль, Степана Юандери серед вас нема, тому деяка частина української революційної енергії спряямовується на хибний шлях".

- поки що залишимо цю тему без коментарів і перейдемо до іншого питання.

 

 

 

Отже, згаданий лист з'явився у книзі-спогадах Тараса Бульби-Боровця "Арія без держави".
Лист, як матеріал, що підходить до пункту зору польських істориків, часто використовується ними для підкріплення власних тез, хоча Бульба-Боровець, поза цим листом висловлював також інші думки, які польські історики не демонструють, а прямо кажучи - умисно замовчують, бо вони зовсім не вписуються в їх теорії...
Зацитуємо фрагмент висловлювання Боровця, який представляє події 1943-го року на Волині у зовсім іншому світлі:

 

"Весною і літом 1943 року Україна, а особливо Полісся і Волинь, не набагато відрізняються від описів пекла "Божественної комедії" Данте. Куди не глянь - незгасаючий блиск. До "революції" партизанів М. Лебедя втрутились більшовики. Однієї ночі лебедівці (так Боровець називав бандерівців) вогнем і мечем крають польські села. На протязі дня німці з польською поліцією карають за це п'ять українських сіл. На наступний день більшовики і поляки за це саме спалюють ще п'ять українських сіл, вбиваючи людей, що тікали в ліси. У містах почався дикий терор гестапо проти української інтелігенції. Гестапо повністю втратило орієнтацію в ситуації. Виловлює на вулиці людей і заповнює свіжими в'язнями всі тюрми. Агенти Сталіна вбивають і тероризують у всіх більших містах достойників Гітлера, викрадають посеред білого дня німецьких генералів. У відповідь на це гестапо щоденно розстрілює всіх в'язнів. На деревах та шибеницях днями й ночами висять тіла невинних українців..."

- "Армія без Держави" розді ХІІ - партійна боротьба за УПА.

 

З наведеної вище цитати випливає, що за на думку Боровця за вбивства, які відбувались, відповідають обидві сторони, а простий підрахунок підказує, що коли УПА ліквідує одне село, а поляки разом з більшовиками і німцями "у відповідь" ліквідують 10 сіл, то тези польських істориків про односторонню відповідальність УПА цими словами піддаються сумніву.
Саме тому такі цитати замовчуються - вибіркове трактування джерел і використання тільки тих фрагментів одного джерела, які відповідають нашій точці зору, при одночасному відкиданні фрагментів з того самого джерела, які заперечують нашу точку зору - це класика політичної маніпуляції. Підкреслюємо: "політичної" - з професійною роботою істориків це не має нічого спільного.
Повернемось тепер до цитати, що стосується Степана Бандери.

 

 

Тут точно ті самі механізми - висловлювання Бульби-Боровця зовсім не підходить до образу Бандери, який створила комуністична Москва, а отже й Польська Народна Республіка. Не вписується в його візерунок, який прийнято вже і в незалежній Польщі від комуністичних фальсифікаторів історії. Бо більшість людей в Польщі знає, що Бандера - це вбивця, який з'їдав на сніданок польських дітей... як же можна повірити Боровцю, що Бандера не мав нічого спільного з подіями на Волині, а на додаток - якби не сидів у концтаборі, то на переконання Боровця, цих страшних подій би не сталось?
Але коли Боровець критикує та звинувачує ОУН-Б, тоді все навпаки - тоді Боровець каже т.зв. "золоті слова", це не лише класика маніпуляції, але й класичне лицемірство.

 

                                                             Добродій