Антифашист Ерік фон дем Бах-Зелевський

2016-08-07 08:00

 

      polska wersja językowa:

 

        

 

 

Ерік фон дем Бах-Зелевський - сумнівної слави офіцер нацистського ІІІ Рейху, генерал СС, передусім відомий, як кат Варшави, за походженням поляк, його предки

 

по лінії батька та матері були поляками. Подвійне прізвище він почав використовувати після 1933 року (до цьго часу Зелевський). Один з найбільших нацистських злочинців, який після війни не був засуджений за злочини проти людства.
Знаємо про нього досить багато, кожному поляу відомо, що він безжалісно і з величезною жорстокістю пацифікував Варшавське Повстання, а в боротьбі проти повстанців не перебирав засобами та не рахувався з жертвами серед цивільного населення. Однак небагатьом відомо, що саме Залевські безпосередньо відповідав перед Гітлером за боротьбу проти партизанських рухів по всій Європі. Отже, це не вимисел, що всюди, де з'являвся Залевські, мали місце жорстокі вбивства місцевого цивільного населення.
Натомість про його злочинну діяльність на Волині майже повна тишина...
А з'явився він тут і розпочав дуже жорстку військову операцію проти УПА на зламі червня-липня 1943 року.
До моменту прибуття Залевського бригадефюрер СС Вільгельм Гюнтер.

 

переглянути документ
переглянути документ

Наводимо цитату Ґжеґожа Мотикі:

"7 червня 1943 р. керівник СС і поліції в генеральному Комісаріаті Волинь і Поділля бригадфюрер Гінцлер (це помилка Мотикі, бо йдеться про Вільгельма Гюнтера - поправка Добродія) видав наказ №41, в якому наказав знищення українського партизанства та захоплення регіону "пропагандистськи та економічно".

 

Дії Гюнтера, незважаючи на зосередження значних сил на Волині, були невдалі. Повстанці УПА захоплювали все більшу територію, звільняли все більше містечок і сіл з-під німецької окупації та утворювали т.зв. повстанські републіки, в яких перехоплювали адміністративну владу. Значна частина Волині була в цей час звільнена від німців.
УПА практично паралізувала постачання контингентів з Волині для німецької армії і саме тому Зелевські став безпосереднім керівником антиповстанської операції в кінці червня.

Цитата, яка розповідає про обставини появи фон дем Баха на Волині:

"Звичайно, що Німеччина не могла бути задоволеною діями Вільгельма Гюнтера. В цей час Рейхкомісаріат Україна відвідав Розенберг, Еріх Кох був у дуже незручній ситуації, бо його політика "твердої руки" не принесла очікуваних результатів. Щоб врятувати свою позицію, Кох вирішив за будь-яку ціну ліквідувати УПА і саме він, за домовленістю з Гімлером, привіз на Волинь відомого спеціаліста з "ліквідації банд" генерала фон дем Баха-Залевського, пізніше відомого, як пацифікатора Варшавського Повстання. Цей німець польського походження прославився на Волині, як один з найбільших катів українського народу. Кривавий терор фон дем Баха на Волині затьмарює багато інших злочинів гітлерівських варварів під час ІІ світової війни".
Шанковський Л. Українська Повстанська Армія // Історія українських військ (1917/95). - Львів,1996.-С.522

Зелевські почав з пропагандистської діяльності. На зламі місяців з'являються листівки, скеровані до українців, в яких їх підписант фон дем Бах-Залевськф звинувачує УПА у зв'язках з "більшовиками та жидами". Перед цим німці розповсюдили фальшиві листівки, нібито підписані керівником штабу Червоної Армії генералом Василевським, в яких більшовики хвалять УПА за антисемітську боротьбу, а Степанові Бандері обіцяють місце в уряді Української Радянської Соціалістичної Республіки:

 

переглянути документ переглянути документ

 

В наступних німецьких листівках знову йдеться про ОУН та УПА, як про комуністичних запроданців - цитуємо: "ОУН скинуло свою маску і виявило, що воно нічим не різниться від сфанатизованих орд жидівсько-большевицьких бандитів". Боротьбу проти ОУН-УПА представляв у своїх листівках, як боротьбу ІІІ Рейху і всієї європейської культури проти більшовицько-жидівської орди, варварства і дикої Азії.

переглянути документ переглянути документ

 

На початку липня фон дем Бах розпочав збройні дії, у своїй операції анти-УПА він, між іншим, мав у розпорядженні:
8 дивізію СС "Флоріан Гайєр", жандармерію, 10 моторизованих батальйонів з артилерією, польську допоміжну поліцію, підрозділи російських козаків, азербайжанські та узбецькі загони, 50 танків та бронемашин, 27 літаків. Загалом до пацифікаційної акції залучено понад 10 тис. чоловік.
Подані цифри (а також присутність Баха на Волині) певною мірою підверджує зацитований вище польський історик Ґжеґож Мотика:

"Не виключено, що в липні 1943 р. на Волинь прибув, щоб особисто керувати операціями проти УПА, Керівник Протипартизанських Формувань Ерік фон дем Бах-Зелевські. Він мав у підпорядкуванні сили у близько 10 тис. чоловік, підкріплені артилерією, п'ятдесятьма танками та 27 літаками. Це були надто скромні сили, аби загрожувати українському партизанстству".

Мотика Ґ. Українське партизантство 1942-1960. - Варшава,2006-С.209

- Тут необхідне дрібне зауваження: в липні 43-го загони УПА нараховували максимально 20 тис. повстанців. Вони мусили боротись не лише проти німецьких загонів, а й проти радянських партизанів, яких було не менше, ніж німців, та проти польських партизанів. Беручи це до уваги, а також той факт, що німецьке озброєння і техніка багаторазово перевищували озброєння УПА - Мотика, м'яко кажучи, переоцінює можливості УПА.

 

Бах так само, як пізніше у Варшаві, з нечуваним варварством застосовував правило колективної відповідальності. Українські села, які підозрювались у зв'язках з УПА, пацифіувались каральними загонами, обстрілювались артилерією, бомбардувались літаками.
Таким чином вже 2 липня німці з поляками та узбеками пацифікували село Губків біля Людвиполя - місцеве населення закрили в церкві, яку потім підпалили, а всіх, хто намагався втекти з вогню - розстрілювали.
7 липня спалено село Майків Гощанського району. Під час пацифікації повстанці УПА атакували німецько-польські загони, що врятувало життя більшості жителів.
У липні каральні акції проти УПА призвели до повного знищення багатьох сіл. Найбільш відома німецька каральна акція - це повне знищення села Малин, де німці з поляками вбили 624 місцевих чехів і 116 українців. У селі діяла молодіжна організація ОУН. Кільканадцятирічні хлопці, щоправда, взялись за зброю, але в боротьбі з регулярною армією не мали жодних шансів. Все це відбувалось одночасно з масовими арештами української інтелігенції - лише за ніч з 15 на 16 липня німці заарештували понад дві тисячі українців (в самому лише Кременці - 280 осіб), багатьох з яких пізніше розстріляли, інших вивезли у концтабори.
У липні відбулось до 35 серйозних боїв УПА з німцями і відповідно 24 у серпні. Крім цього були менші зіткнення та обстріли, які не входять в наведені цифри.
Ерік Залевські недовго керував наступом проти УПА, але за дивним збігом обставин, саме в липні, коли польсько-український конфлікт вибухнув зі страшною силою. Чи це випадково?
- Цитата, яка нам розповідає про відкликання фон дем Баха з Волині:


"Під час партійної зустрічі, яка відбулась в Луцьку 24 липня, лунали доноси і звинувачення проти Коха та його політики. Під критику попав також фон дем Бах. Врешті-решт Гімлер відкликав свого "керівника акції" і призначив на його місце генерала Пріцмана".

Шанковський Л. Українська Повстанська Армія // Історія українських військ (1917/95). - Львів,1996.

 

Час на традиційні підсумки. Як ми вже не раз відмічали - у польській свідомості панує переконання, що бандерівці - це фашисти і колаборанти. В даному випадку здоровий глузд, на жаль, знаходиться в глибокій депресії.
Наш "антифашист" Залевські організував масовану антипартизанську акцію не протипольських партизанів на Волині, а проти "фашистів": тобто бандерівців. Він палив і вбивав не польські села на Волині, а українські.
І не українці, а саме поляки в загонах допоміжної поліції, допомагали Залевському під час цієї жорстокої пацифікації. З фашизмом потрібно було боротись - це не підлягає дискусії - тільки на Волині ця "антифашистська коаліція" була досить дивною. Нагадаємо, що проти УПА там також воювали більшовики.
Закінчимо цей текст питаннями, які змушують замислитись:
- Хто доносив німецькій агентурі, а тим самим антипартизанському штабу, який тоді знаходився в Луцьку, про переміщення військ УПА, про те, де дислокуються, які села допомагають УПА?
- Наскільи Зелевські міг використати своє польське походження і досконале знання суті польсько-українського конфлікту у боротьбі проти УПА?
- Наскільки пацифікаційні акції фон дем Баха вплинули на вибух апогею польсько-українсого конфлікту?
- Чи задурені, які стверджують, що УПА не боролась проти Німеччини (а починаючи від ксьондза Ісаковича-Залеського таких людей у Польщі можна довго перераховувати) - вдариться в груди і визнають, що в цьому питанні брехали?

                                                   **********                                                                              

Нижче представляємо підбірку радянських рапортів з Волині, які стосувались цього періоду і німецької операції проти УПА, та кілька додаткових німецьких листівок, які агітували проти ОУН та УПА, підписаних фон дем Бахом-Зелевським:

 

1. радянські документи:

Натисніть на фото для перегляду:

Згідно даних на 27.07.43 р., в Ковелі дислокується 1200 німців, жандармів і козаків. В Любомлі - 400 німців і козаків. У Володимир-Волинському - 1000 німців і козаків, а також 1500 неозброєних поляів, яким німці видають зброю, коли вониберуть участь в бойових операціх проти партизан та українських націоналістів. За тими ж даними, в населених пунктах вздовж р. Буг розміщено по 20-40 німців і козаків. В лісах у північно-західному напрямку від Новоград-Волинська знаходится 5 загонів українських націоналістів по 100-150 чоловік у кожному, загони проводять роботу серед місцевого населення, агітуючи за вступ молоді в партію націоналістів. Крайові та обласні керівні органи націоналістів знаходяться в лісах південніше від Ковеля та в районі Луцька.
Згідно даних на 27.07.43 р., німці на початку 43 р. заарештували Львівсьго крайового кепівника "ОУН" - Максима Рубана, який утримується в Дубенській в'язниці.

підпис: Тимофій Строкач



Виписка з рапорту штабу розвідки партизанських загонів Кам'янець-Подільської області №7
1 липня 1943 року.

Місто Славута. В лісах Острозького, Шумсього і Мизочського районів націоналісти активізують свої дії проти німців. По 60-70 возів виїжджають на засідки і різні операції. Відбувається навчання мобілізованих українців воєнній справі навіть з піснями. У великих селах проводять мітинги
та агітацію, направлені на боротьбу проти німців і радянської влади, зобов'язують організовувати перев'язочні пункти

 


Згідно з даними на 8.07.43 р. німецькі загони в околиці с. Мидзськ намагались перейти через р. Горинь з метою заволодіти вказаним селом і селом Степань. Однак "бульбівці", які займали вказані села, чинили німцям спротив і вбили 15 солдат, після чого німці все ж ререправились через Горинь і зайняли Степань, причому взяли в полон і розстріляли 200 націоналістів із бульбівського загону "Легенда", що знаходився у Степані. Ті, що залишились, пішли в ліс. 6.06.43 р. бульбівці напали на німецький гарнізон в Степані і знову зайняли село.
 

Згідно даних на 5.06.43 р. у Кременецькому окрузі 6 квітня 43 р. німці оголосили надзвичайний стан через напади на них у цьому окрузі українських націоналістів "бандерівців". Німців витіснили з багатьох населених пунктів, і їм вдалось відновити позиції за допомогою каральних загонів.

підпис:полковник Соколов

 

Маринін - 7.07.43 року бульбівці у боях з польською поліцією та німцями відбили у німців важкий кулемет. В цей же час партизани ( не встановлено, з якого загону) відбили в більбівців 2 кулемети. 8.07.43 року німці привели підкріплення, відбили у бульбівців кулемет, розігнали їх та спалили село Маринін.

підпис: Шитов

 

 

 
Ковель 6.04.43 р. В містечку відбувся бій німців з поліцією (націоналістами). Поліція вбила 18 німців. випустила заарештованих з тюрми та ропустила трудові табори. Після бою німецький гарнізон збільшився до 4000 чоловік (данні штабу Шитова).
Українські націоналісти мають великий вплив на українське населення західних областей України.
Збройні сили бандерівців налічують дивізії, частина з них у табірному нелегальному стані в лісах. Озброєні артилерією - навіть танками. Зброя здобута при відступі частин Червоної Армії, частково у німців, та за чутками, отримують зброю з Англії через Туреччину літаками.
Рух націоналістів зріс аж до збройного повстання, особливо в Галичині, центрі націоналістів. Ведуть активні бої з німцями в Шумську, Смечі, Львові. Недавно затримали ешелон мадярів та роззброїли його.


26.06.43 р. в с. Хараїмівка Деражнянського району (нема на карті) німці вели бій з націоналістами, в результаті вбито 4 німці і 19 націоналістів. На виїзді з села Хараїмівки націоналісти відправили проти них засідку і вбили 7 німців.

підпис: Бегма, Тимофєєв




Згідно з даними, отриманими від комісара Шитова на 6.05.43 р. бульбівці ведуть бої з німцями на правому беерезі р. Случ. Бандерівці готують напад за річкою Буг, де зараз онцентруються німці. Українські націоналісти ведуть агітацію серед українського населення, направлену проти німців та проти Радянської влади. В селах стоять великі хрести з написом: "Або здобудемо Самостійнну Україну. або згинемо за неї!"



В Коростені німцями розкрита місцева підпільна організація українських націоналістів, які мали на озброєнні гвинтівки, кулемети, пістолети і ін. 70 чоловік арештованих направлено в Житомир.
Згідно агентурних даних, німці влаштували в Житомирі спеціальний табір для утримування українських націоналістів.


В Олику (32 км від Луцька) Волинської області прибуло 2500 гітлерівців, знятих зі Східного фронту, нібито для боротьби з націоналістами. Поліція відмобілізована.

підпис: Бегма, Тимофєєв


Згідно з даними командира з'єднання партизанських загонів тов. Бегми на 29.07.43 р.. в липні 1943 р. українські націоналісти вбили районних господарських керівників ("ландвиртів") Демидівського і Вербського районів. У відповідь на це німці повністю спалили райцентри Демидівку і Верби та ведуть в даний час великі операції проти українських націоналістів - "бульбівців", при чому в кількох селах вказаних районів знищили поліцейські відділки, багато сіл знищили бомбардуванням з повітря. Так, 13.07.43 р. були знищені села Уженець і Малин.

підпис: Т. Строкач



На початку червня 43 р. німці заарештували та направили у Рівненську в'язницю українське націоналістичне керівництво м. Сарни: голову районного управління Маринюка та інших. Головою районного управління призначено поляка Оливиниського.

підпис: Тимофій Строкач

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2 Листівки фон дем Баха:

Натисніть на фото для перегляду:

 

 

 

 

 

 

 

 

  

                                                                                        

 

                                                                                    Добродій